Wat is EmotieCoaching?

 

Voor wie is EmotieCoaching en wanneer? 

Ik wil je iets nieuws vertellen over emoties: emoties zijn eerlijk, eenduidig, nuchter en exact. In tegenstelling tot onze gedachtes ;). Begrijp je emoties eenmaal, dan helpen ze de meest ogenschijnlijk complexe mentale/emotionele/situationele puzzeltjes en vraagstukken op te lossen. Het geeft toegang tot een heel nieuw potentieel in jezelf! EmotieCoaching is iets voor jou als je op een nuchtere en eerlijke manier wil kijken naar waar je op dit moment tegenaan loopt in je leven. Dat kan elk aspect van je leven of je binnenwereld zijn. Een ‘voorwaarde’ is dat je het aan moet willen om te voelen wat je voelt in het moment, als we hierover in gesprek gaan, om de emoties te kunnen identificeren. Voelen is minder ingewikkeld dan we vaak denken: wist je dat (vervelende) emoties niet langer dan 90 seconden duren als je in het moment blijft? De emotie lost op! Maar de boodschap en de ‘root cause’ waardoor de emotie blijft ‘roepen’ worden helder, zodat hierin iets kan transformeren of helder kan worden. 

Wanneer is EmotieCoaching geschikt?

Met EmotieCoaching kan de inhoud van het vraagstuk voor een sessie alles zijn. Alles waar je iets bij voelt (stress is bijvoorbeeld ook een emotie). Heel subtiel of juist overweldigend. Niet meer kunnen voelen of je gevoel niet herkennen kan ook een insteek zijn. 

Voorbeelden van vraagstukken: Je bent op zoek bent naar een nieuwe richting of verandering in je leven. Je wil meer vanuit je hart leven. Je loopt tegen grenzen aan. Je hebt een heel goed idee waar je iets mee, maar hoe maak je hierin je keuzes?  Je wordt getriggerd door iets of iemand uit je omgeving. Je “zit vast” in je hoofd of in een spagaat tussen verschillende belangen. Je wil meer vanuit jezelf en je kracht leven. Je wil achter je kwaliteit komen. Je wil je gevoel begrijpen en omzetten in iets constructiefs.  Of je wil juist van je gevoel af komen ;). Je staat voor een belangrijke keuze. Je hebt (sociale) angst waar je last van hebt. Je wil je innerlijke navigatie leren kennen! 

Wat kun je in een EmotieCoaching sessie verwachten?

In een sessie nemen we een stap naar achteren om inzicht te krijgen in het proces of thema waar je op dit moment mee te maken hebt. Of om dat vuurtje in je hart of die twinkel in je ogen opnieuw te ontdekken! Wat je vóelt – hoe subtiel ook – kan je helpen om de leiding van binnenuit terug te pakken, te her-balanceren, en stappen te nemen die voor jou op dit moment kloppen. Emoties zijn de spreekbuis van binnenuit, ze helpen misvattingen op overtuigingsniveau op te sporen die disbalans of ruis veroorzaken zodat we ze kunnen doorprikken. Maar ook geven emoties richting en de níet-richting(!) duidelijk aan. Ik laat je zien hóe. In een EmotieCoach sessie identificeren we wat er precies speelt, en waar het voor jou éigenlijk over gaat, zodat de crux boven water kan komen en er op dat vlak iets kan transformeren of duidelijk wordt d.m.v. inzicht. De rol van de EmotieCoach is om te vertalen wat je binnenwereld je van binnenuit probeert te vertellen.   

 

 Wat maakt EmotieCoaching anders dan andere coaching of therapie

We gaan uit van het zelf wetende maar ook zelfhelende en herbalancerende vermogen waar we allemaal over beschikken. Er is vaak helemaal niet veel nodig. Een kleine verschuiving in perspectief is vaak genoeg zodat er inzicht ontstaat, de balans kan herstellen, en ogenschijnlijk complexe situaties of vraagstukken helder worden. Welke verschuiving dit is voor meer meer afstemming, geven onze emoties heel precies aan en de coach helpt dit zichtbaar te maken. Ontspanning is onze natuurlijke staat van zijn en daar veren we automatisch naar terug. 

De onderliggende visie van EmotieCoaching is eenheid. Alles is met elkaar verbonden. Op het moment dat je intern iets afstemt dan ga je dit één op één terug zien met hoe de buitenwereld mee verandert, en in ieder geval hoe je de buitenwereld ervaart. “when you change the way you look at things, the things you look at change.”

Hoe veel sessies zijn er nodig? 

Een sessie kan al veel geven om genoeg helderheid te krijgen voor jouw vraagstuk. EmotieCoaching is een relatief snelle methodiek daarom worden de sessies per kwartier berekend.  Een eerste EmotieCoach sessie kan soms iets langer dan gemiddeld duren (+-1,5 uur) maar de duur is altijd afgestemd op wat er in het gesprek nodig is. Eventuele vervolgsessies zijn vaak  korter omdat de basis dan al ligt. Denk aan 2 tot 5 kwartier. Less is bij EmotieCoaching eerder more, in korte sessies zit juist grote kracht. Wanneer een vervolg sessie? Dat hangt helemaal af van hoe het voelt, of er nog vragen zijn, of je nog ergens tegen aanloopt. Een vervolgsessie kan bijvoorbeeld functioneel zijn voor extra verdieping, om het grotere plaatje helderder te krijgen, voor complexe vraagstukken met meerdere thema’s, of ter ondersteuning van een transformatieproces of het doorbreken van diep ingesleten patronen of gewoontes die niet meer voor jou werken. De intentie van de EmotieCoaching is altijd dat je je eigen systeem met nieuwe ogen gaat zien en begrijpen, en dat je hiermee ook je kracht, je autonomie en het veld van ongekende mogelijkheden gaat herkennen! 

 

 Hoe wordt een EmotieCoaching sessie begeleid?

 Om inzicht te krijgen kunnen we op de volgende manieren gaan kijken:

Microkijken: heel gedetailleerd en precies naar jouw proces kijken om de crux boven water te krijgen.

  • Het grotere plaatje uitleggen, bijvoorbeeld: hoe werkt ons systeem van zijn, gedachten, overtuigingen, emoties, en creatie? “Wat je uitzend, trek je aan”, hoe werkt dat en wat wordt er mee bedoeld? Met praktische voorbeelden en bewijsmateriaal uit je eigen leven. Waarin je leiding en keuze? Hoe kunnen we zorgdragen voor ons eigen geluk en “succes”. Wat is de rol en functie van emoties? Hoe kan elke situatie ons dmv onze emoties iets leren over onszelf (onze programmatie) en daarmee dienstbaar zijn aan onze ontwikkeling voor meer groei, bloei en flow?
  • Interventies: Ondersteunend aan microkijken en het uitleggen van het grotere plaatje, kunnen we afgestemd op wat er nodig is voor jou met interventies helpen om inzicht te verdiepen of te verkrijgen. Denk aan mentaal onderzoeken, het verleggen van focus, uitleggen van emoties, het gebruiken van projecties, voelen of gewaar worden van gevoel, praktisch kijken naar nieuwe mogelijkheden en meer.

Ik gebruik mijn observatie, mijn eigen (voel)systeem en inzichten om jouw wijsheid en weten aan te spreken. Omdat ik het nooit beter kan weten dan jij zelf voor jezelf, help ik je om je eigen signalen van binnenuit te gaan begrijpen zodat je zelf voelt wat klopt voor jou en je je eigen navigatie leert kennen. Ik begeleid je in deze kleine reis :).  

“my time with Elisa help me a lot, to take a moment and a step back; to really feel and identify my emotions. Her guidance was respectful and she choose her words wisely to make you be able to feel what is bothering you. After the session, I could already feel lighter and with a better understanding of my emotions. The experience was powerful and gentle at the same time. I definitely advice you to work with Elisa, it’s life changing”  Pauline 

 

 

Wil je kennismaken met EmotieCoaching voor een zacht prijsje?

Ben je nieuwsgierig of EmotieCoaching iets voor jou is? Op dit moment vooral online. Over een poosje (hopelijk) kunnen de coachingsessies weer plaatsvinden op het mooie Zonneplein in Amsterdam Noord, onder het genot van een lekker kopje white label coffee voor de liefhebbers:). 

 

Neem contact op voor vragen of bij interesse 🙂

Achtergrond: over de grondlegger van EmotieCoaching, Vera Helleman

Vera Helleman is de grondlegger van de EmotieCoaching methodiek bij wie ik de opleiding heb gevolgd. Het bestuderen van waarom mensen doen wat ze doen terwijl ze (energetisch) laten zien wat ze laten zien is haar levensstudie geweest. Ze heeft de gave om heel helder te zien en te laten zien hoe de menselijke mechanismes werken. De combinatie van inzicht in hoe eenheid werkt (non-dualisme) in combinatie met de diepe inzichten over wat Emoties zijn en doen vormt de basis van de EmotieCoaching methodiek. Nieuwsgierig naar Vera? Op haar youtube kanaal Vera Verheldert vind je heel veel mooie, inspirerende en informatieve filmpjes.