Waarom hebben we emoties?

♥ EN ZES DINGEN DIE IK NOG NIET WIST OVER EMOTIES ♥

 

Ik wist niet beter of emoties waren toevallige voorbijgangers in het leven. Meestal fijn. Soms niet zo fijn. Mijn interesse hadden emoties niet echt, want wat ik er verder mee moest? Ik had geen idee. Dat is nu anders (joehoee!). En ik zou echt niet meer weten wat ik zonder de kennis van emoties zou moeten. Maar echt niet. Het maakt het leven zo veel rijker, meer in verbinding en lichter. De zes voor mij nieuwe inzichten over emoties die ik hieronder beschrijf, maakten dat het begrijpen van emoties voor mij het meest transformatieve en tegelijkertijd lichtvoetigste proces ooit in gang zette. Puur door de lessen die ik onttrek uit mijn emoties. Zoals mijn vriendin Shana (ook EmotieCoach) zo mooi omschrijft: met begrip van emoties startte een proces als een lang uitgestrekte ayahuasca-reis, maar dan een die je goed kunt bijbenen, omdat kleine en grote inzichten op rustig tempo blijven inklinken.

6 dingen over emoties die nieuw voor mij waren

1. Emoties maken je bewust van wat er onbewust speelde

Elke emotie helpt ons iets bewust te maken wat tot dan toe nog onbewust gebeurde. Of het nu het lekken van energie is, of een handelen op basis van een oud idee dat nu niet meer klopt voor jou. Als de emotie opkomt geeft dit een kans om ‘onbewuste programmatie’ – overtuigingen ontstaan vanaf de baarmoeder of eerder – bewust te worden. Dan kun je er iets mee! Inzicht in emoties is genoeg om stap voor stap de ingesleten (overlevings)programmatie weer in lijn te brengen met het hart en het bewuste denken. Je hoeft hiervoor niet terug naar de oorsprong van de overtuiging. Inzicht is genoeg. Met elke afstemming en bewustwording zul je voelen hoe veel mooier het leven, jijzelf en de mensen om je heen eigenlijk zijn. En ook dan pas kun je het leven aantrekken dat daar mee in overeenstemming is. Ja de meeste dingen werken andersom dan we vaak denken ;). 

2. Emoties zorgen voor Balans

Emoties houden je energiesysteem gezond en in balans. Emoties zoals verdriet en boos gaan er over dat er iets is gebeurt (nu nog onbewust) waardoor je uit balans raakte. Je hield ergens aan vast of betrekt iets op jezelf dat nu niet meer bij je kan zijn. Of je hebt je energie juist laten lekken omdat je denkt dat iets bij de ander hoort te liggen wat energetisch juist bij jou hoort (je kracht en autonomie ;)). Emoties als verdriet en boos herstellen je energie balans, mits je dit toelaat. Dat is iets heel erg moois! Verdriet verzacht, laat los en strijkt de energie weer glad. Dit is zelfheling. Boos herstelt de balans juist door de gelekte energie weer terug te halen! En dan is het de grote kunst niet in de valkuil te stappen van jezelf opnieuw uit balans te brengen met een voor jou ongezond idee, waarmee je in een boos-verdriet loopje verstrikt raakt. Hierin helpt bewustwording :).

3. Emoties geven richting

Emoties geven richting.  Emoties als Vreugde en Afkeer zijn onze innerlijke gidsen. Ze geven aan of iets – een idee, een persoon, of een handelen bijvoorbeeld – op dit moment met jou resoneert of juist helemaal niet. Het gaat steeds om afstemming en eerlijk luisteren in het moment en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Dit is belangrijk voor je gezondheid, want blijf je structureel signalen van afkeer negeren? Dan begeef je je in situaties die energetisch niet kloppen voor jou, maar ook niet voor de ander. Je gaat dan interen op je energie, je fysieke lijf en in levensvreugde. Denk aan burn-out bijvoorbeeld. Het vlammetje dooft langzaam uit. Hoe verder het hoofd-hart elastiekje uitrekt hoe meer tijd je nodig hebt om weer te herstellen. Dan is het heel belangrijk om de balans weer de andere kant op te laten slaan en naast rust weer de vreugde gaan volgen in je leven, en zo expressie te geven aan wie je (werkelijk) bent!

4. Afstemming tussen hoofd en hart

Een flink aantal emoties zijn functioneel voor het afstemmen tussen hoofd en hart. Emoties als schuld en schaamte, mentale angst en verbazing geven om verschillende thema’s aan dat er op overtuigingniveau afstemming of oprekking van de geest nodig is om weer in lijn te kunnen komen met het hart. Alleen dan kun je het leven aantrekken/manifesteren dat klopt bij wie je in je hart bent. Thema’s zijn innerlijke vrijheid en verbinding, leiding en verantwoordelijkheid over je eigen leven, en groei en ontwikkeling.

5. Manifestatie

Emoties helpen ons om te manifesteren – en dan natuurlijk het liefst bewust en verbonden met onze liefde en onze vreugde. Zoals met emoties als passie en daadkracht, een aantal van de (positieve) krachtbroertjes van boos! Als we afkeur op boos neutraliseren en goed weten om te gaan met onze innerlijke krachtreservoir dan kunnen we de kracht onder boos constructief en bewust gaan gebruiken vóór onszelf en de wereld ipv tegen de ander de wereld of onszelf. Verbonden met het hart en vreugde is de kracht onder boos ons gereedschap om de mooiste dingen vanuit ons Zelf in de stof te zetten! Tijd om anders te gaan kijken en om te gaan met ‘boos’!

6. Emoties brengen eenheidsbewustzijn 

Inzicht in emoties, en de ervaringen die je hiermee opdoet, laten je langzaam en druppelgewijs steeds dieper ervaren hoe alles daadwerkelijk één en met elkaar verbonden is. Je zult gaan ervaren dat alle verandering alleen maar kan ontstaan vanuit jou omdat de wereld zoals je hem ziet en ervaart, een afspiegeling is van wat er in jou (onbewust) speelt. Verander je je binnenwereld, dan verandert je buitenwereld. Instantly. Emoties nodigen je uit de magie van het leven weer te gaan ervaren!

 

Ben je benieuwd wat emoties jou in een specifieke situatie je te vertellen hebben? Ik kan als EmotieCoach altijd een keer met je meekijken om tot inzicht te komen. Als het goed is heb je daarna iets in handen waarmee je zelf verder aan de slag kunt! Lees hier meer over EmotieCoaching. 

Ben je geinteresseerd in workshops of lezingen rondom Emoties? Vera Helleman, de grondlegger van EmotieCoaching geeft workshops en lezingen over specifieke emotiegroepen en levensthema’s. Lees op haar website wat er op het programma staat!