Een

vriendin
Als doula

Een vriendin bij de bevalling, als doula, kan ook heel waardevol zijn. Iemand die je zelf uitkiest, om jou en je partner te ondersteunen, kan enorm bijdragen aan een (nog) mooiere beval ervaring. Zeker bij een eerste geboorte waarbij alles nieuw is, je niet weet hoe lang het proces gaat duren en waar je behoefte aan hebt, is een paar extra handen goud waard. Een professionele doula is een optie. Maar een vriendin, zus of moeder bij de bevalling is dit zeker ook. In het bijzonder als zij de basics van bekrachtigende geboortesupport weet. 

Basics  van bekrachtigende geboortesupport

  • Voor liefdevolle en bekrachtigende support ben je bereid om je eigen voorkeuren en ideeën over “goed” en “fout” en “veilig” en “onveilig” in ieder geval voor even helemaal los te laten. Durf je voor 100% te vertrouwen in de moeder, haar keuzes en het proces en een stapje naar achter te doen (in ieder geval je ego ;)) als er keuzes gemaakt willen worden waarin jij anders zou kiezen? Dat is echt belangrijk, want moeder worden is een proces waarin een nieuw soort leiderschap (het moederschap! ;)) wordt aangeboord en aan het wortelen is. Het is juist daarom belangrijk deze kracht en innerlijke wijsheid ook aan te spreken en te bekrachtigen en niets te insinueren hier van twijfel hieraan. Het is dit de basis is van het moederschap, en daar wil je voorzichtig mee omgaan. Liefdevolle, onvoorwaardelijke aanwezigheid en het helpen bewaken van grenzen is daarom de basis ♥ 
  • Een barende vrouw is mega sensitief en voelt alles haarfijn aan, zo ook de energie (emoties) van de mensen om haar heen. Bewust dan wel onbewust. De sfeer en energie in de ruimte kan het bevalproces in positieve of negatieve zin beïnvloeden. Is de ruimte vol vertrouwen en rust dan is dit bekrachtigend en ondersteunend! Heerst er spanning, angst of irritatie, ook dan kun je er van uit gaan dat de moeder dit aanvoelt. Ook al wordt geprobeerd de spanning niet te laten zien en merken. Afhankelijk van hoe sterk de moeder in haar eigen vertrouwen en leiding zit kan de invloed hiervan variëren van geen invloed, tot flink procesverstorend waarbij de weëen bijvoorbeeld afzwakken of er onzekerheid wordt getriggerd en ze vertrouwen in zichzelf verliest. Voel je angst, boosheid, of afkeer, neem dan (even) afstand van de situatie. Op de eerste plaats voor jezelf (self care!) maar ook heel belangrijk om dit voor de moeder en haar proces te doen. Even naar de wc, wat gaan eten, een rondje lopen om tot jezelf te komen en spanning af te vloeien. 
  • Jaaa! Self care :). Dat is een hele belangrijke. Een bevalling kan een lange rit zijn, en intens, ook als vriendin (of moeder of zus). Zorg voor voldoende snacks, eten, maar ook korte pauzetjes tussendoor: even een rondje lopen, naar de wc, iets eten of zelfs even kort liggen. Zorg jij goed voor jezelf dan kun je er ook echt voor je vriendin (of dochter of zus) zijn. En maak dit van te voren ook duidelijk kenbaar, zodat je nog eens extra benadrukt dat de ander zich niet om jou hoeft te bekommeren tijdens de bevalling. Vrouwen kunnen die neiging namelijk hebben: om zich bezig te houden met hoe het met de ander gaat. Zelfs als we aan het bevallen zijn dus! En dat willen we niet, want we zijn er juist zijn om te ontlasten en te steunen zodat alle focus 100% naar binnen gericht kan zijn. Geef geen reden tot zorgen dus ;).

Mijn eigen ervaring een vriendin als doula

under construction