EmotieCoaching rondom geboorte

 

EmotieCoaching rondom geboorte?

Moeder worden – de reis van A tot Z – kan hand in hand met emoties en gevoelens. Mooie gevoelens, lastige gevoelens, onverwachte gevoelens, tegenstrijdige gevoelens, afgematte gevoelens of, het juist ontbreken van verwachte of gehoopte gevoelens.

De zwangerschap, maar zeker ook de periode daarna kan intens zijn. Intens op alle denkbare manieren. Mooi, moeilijk, saai, verwarrend, moe, liefde, verdrietig, bang, genieten, niet leuk, anders dan je had verwacht misschien…

Wat je situatie ook is en hoe je je ook voelt, vanuit emotiecoach perspectief is er geen probleem dat opgelost moet worden. Er is niets mis met jou en er hoeft dus ook niets te worden gefixt. Maar misschien ervaar je wel een lastige situatie of lastige emoties. En daarin ben je natuurlijk niet de enige. In zulke situaties kan ik je als EmotieCoach mee aan de hand nemen, om je terug te leiden naar het rustpunt in jezelf. Alleen al inzicht in emoties als energetische bewegingen (een absolute aanrader om zelf mee aan de slag te kunnen is de emotie encyclopedie :)) kan veel opluchting en inzicht geven. 

Met EmotieCoaching kijken we samen naar de (natuurlijke) beweging en snelste ingang richting ontspanning en balans. En die vinden we in dit moment. We gaan kijken naar de reële werkelijkheid op dit moment en wat er mentaal, emotioneel en energetisch gebeurt in jou. De emoties geven ons richting in het gesprek en helpen om de ideeën waarmee je jezelf onbewust uit balans brengt of houdt boven water te krijgen, zodat je hier iets mee kunt. We hoeven niet terug naar wat is geweest om tot inzicht te komen. Juist niet zelfs.

Wat ik hierin vaak ervaar is dat emotionele ontspanning (en heling) zo dicht bij is. Zo veel dichter bij dan we vaak denken. Echt, een piep klein tikje bijstellen van het perspectief van waaruit je kijkt kan al genoeg zijn om terug bij jezelf in ontspanning te komen. 

 

Het idee

Mijn idee is om met geinteresseerde zwangere vrouwen (en eventueel ook met geïnteresseerde partners) te onderzoeken wat de waarde van Emotiecoaching kan zijn in de voorbereiding op de bevalling. En natuurlijk of dit uiteindelijk ook tijdens en na de bevalling als toegevoegde waarde wordt ervaren :). Het zijn individuele persoonlijke trajecten met de intentie om feeling, inzicht en vertrouwen op te bouwen in jezelf en in je innerlijke navigatie (emoties!). Ik geloof dat dit de basis is als het gaat om bevallen en moederschap (maar eigenlijk in het hele leven ;)). Jij bent namelijk de enige die echt kan weten wat klopt voor jou en kan voelen wat jij nodig hebt. En toch lijken we hier zo vaak aan te twijfelen, vooral angst kan een grote belemmering zijn.

De voorbereiding bestaat uit twee componenten. In ontmoetingen kijken we als er iets emotioneels aan de oppervlakte ligt, eerst daar naar. Wat boven op de stapel ligt heeft de eerste prioriteit, omdat je pas daarna een laagje dieper kunt zakken en subtieler kunt voelen wat je nodig hebt en er nog meer aandacht behoeft. Het draagt er aan bij je eigen systeem beter te leren kennen en bewuster te worden van je innerlijke (gemiste) signalen en de betekenis daarvan. Vervolgens is er ruimte en rust om (dieper) te kijken naar je ideeën, gevoelens, vragen en associaties en overtuigingen die te maken hebben met de bevalling en het moederschap. We kunnen dan gaan afpellen van de associaties en ideeën met de meeste emotionele lading steeds verder naar binnen, naar vertrouwen en rust in jezelf. We kijken steeds wat er nodig is: inzicht, informatie, actie of iets anders. Hierin kan ik je met mijn achtergrond als doula ook inhoudelijk met informatie ondersteunen.

Het idee is dat je voorbereid raakt om steeds in het moment de stappen te kunnen zetten en keuzes te maken die voor jou kloppen. Maar ook dat je in jezelf herkent wat je nodig hebt en dat kunt aangeven. Bijvoorbeeld even afstand, extra tijd, meer informatie, verbinding, steun, of het volgen van je lijf. Tot slot hoop ik je hiermee iets in handen te geven om in elke situatie dicht bij jezelf te blijven zodat je van een klein afstandje kunt zien wat er gebeurt in jou en wat er nodig is, juist ook als je uitdagingen ervaart tijdens de bevalling of in het moederschap. Zodat je niet wordt overspoel, maar dat je steeds leiding houdt.

Voor wie?

  • Je bent zwanger of net moeder geworden
  • Je hebt de wens of een nieuwsgierigheid om de leiding van binnenuit te volgen/leren kennen, en in het bijzonder ook de nieuwsgierigheid om op deze manier de bevalling en moederschap aan te gaan.
  • Je bent nieuwsgierig om emoties op een andere manier te gaan bekijken en ervaren, en daarmee ook een andere kijk op je binnen en buitenwereld te krijgen.
  • Je wil eerlijk (eerlijk naar jezelf toe) kijken naar wat je voelt, tegenkomt en er in je omgaat. Herkennen en erkennen zijn de eerste stappen om uiteindelijk (soms heel snel!) tot transformatie te kunnen komen. 
  • In het bijzonder kan het interessant zijn als je worstelt met emoties, al dan niet gerelateerd aan de geboorte.

Een eerste kennismaking

De eerste ontmoeting is een eerste kennismaking met Emotiecoaching, waarbij we kunnen kijken naar wat het meeste in je leeft op dit moment. Of het nu de spanning is die je voelt bij een eerste ontmoeting, iets wat er die dag gebeurt is, een thema waar je tegenaan loopt, of iets gerelateerd aan de bevalling. De eerste ontmoeting is om te ervaren of Emotiecoaching ook bij jou past en of je een persoonlijke klik voelt bij mij. Vanuit hier kijken we verder waar jij behoefte aan hebt.

Het traject

Het aantal ontmoetingen en contactmomenten staat niet vast. We stemmen steeds naar behoefte af wat jij fijn vindt en nodig hebt. Misschien geven 1 of 2 ontmoetingen al veel inzicht en wil je hier zelf mee verder. Misschien vind je het fijn als je ergens tegen aanloopt er juist dan ook samen naar te kijken. Misschien werkt het voor jou juist wel om elkaar veel vaker te ontmoeten. Alles is daarin open. Skype, app, mail en telefonisch contact bestaan ook tot de mogelijkheden. 

Kosten en locatie

Een sessie is 75 euro incl. btw. De sessie vindt plaats op een fijne locatie in Landsmeer (Studio van Hout), waar ook de mogelijkheid is om naar buiten te gaan. Het is ook een optie dat ik naar jou toe komen (Amsterdam en omgeving) of om af te spreken op een zelf gekozen locatie.

Achtergrond en motivatie

De reden dat ik doula ben geworden, vier jaar geleden, gaat eigenlijk om dit stukje. De wens om vrouwen die moeder worden te helpen de weg naar binnen af te leggen, om daar alles te vinden wat nodig is. Ik ben er van overtuigd dat we hier allemaal toegang toe hebben, en dat bevallingen en het moederschap vanuit die plek, vanuit onszelf in onze kracht, heel anders wordt ervaren. Er is dan geen ruimte meer voor het overschrijden van grenzen, we voelen dan precies wat we nodig hebben, hoe ons lijf wil bewegen, we zitten onszelf niet langer in de weg met ons hoofd, en weten simpelweg wanneer er actie of ingrijpen nodig is. Je bent dan tegelijkertijd één met de bevalling als de observator van wat er in jou gebeurt. 

Met de doula opleiding en in de praktijk leerde ik heel veel: over de fysiologie en hoe dit te bekrachtigen, over aanwezigheid als grote kracht, over het systeem en protocollen, over de uitdagingen in het proces en het systeem, over (natuurlijke) pijn(stilling), ademhaling en bevalhoudingen etc.. Maar toch, als iemand eigenlijk heel bang is (25% van de vrouwen ervaart in hoge mate angst voor de bevalling en 10% van de vrouwen ervaart extreme angst voor de bevalling ) dan smoort deze informatie het probleem niet in de kiem. Mijn vraag was altijd: hoe kan ik iemand helpen de weg te vinden naar het vertrouwen en de verbinding in zichzelf? Hoe kan ik iemand aan de hand nemen om in een veilige setting angsten onder ogen te zien en te onderzoeken zodat het niet meer in de weg hoeft te zitten tijdens de bevalling? De grootste uitdagingen rondom geboorte is vaak niet fysiek, maar mentaal en emotioneel. Hier ligt tegelijkertijd ook de oplossing!

Met Emotiecoaching klikte voor mij ineens alle puzzelstukjes samen. Voor mij was dit de missing link, omdat het woorden en uitleg geeft aan de informatie die we van binnenuit krijgen (van onszelf voor onszelf), zodat we er dan ook iets mee kunnen. Met angst, maar ook met andere emoties. Door een andere benadering en manier van omgaan met emoties kun je heel snel weer terugkomen in de plek in jezelf waar het rustig is en waar je de leiding hebt.  Een fijne en stabiele plek om te zijn, je hebt daar jezelf. 

Ik denk dat de methodiek Emotiecoaching voor veel (zwangere) vrouwen waardevol kan zijn in de voorbereiding op de bevalling en het moederschap. Maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet zonder ervaringen van anderen.  Ik wil heel graag met een paar vrouwen in het proces van zwangerschap/geboorte/moederschap de proef op de som nemen, en ontdekken hoe dit voor jou van waarde kan zijn.